In nood

Een verkeersongeval heeft een enorme impact. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor alle mensen rondom hem of haar. Plots slaat het noodlot toe. Ondanks alle voorzorgen kan het toch fout lopen in je vereniging. Bij ons zou het nooit gebeuren… Maar plots moet jouw groep om kunnen met de verwoestende gevolgen van dat ongeval. Hoe doe je dat? En wat nadien bij de lange revalidatie van die zware verwonding of de pijn van het verlies van die vriend(in)?

Eerste hulp bij een verkeersongeval

Als eerste hulpverlener toch steeds dezelfde vier stappen om de situatie goed in te schatten en op een gepaste manier hulp te verlenen.
Meer info

Omgaan met een ongeval met gewonden

Iemand van je groep raakt gewond in een verkeersongeval. Hoe ga je hier mee om?
Meer info

Omgaan met een ongeval met overlijden

Iemand van je groep overlijdt in een verkeersongeval. Hoe ga je hier mee om?
Meer info

Ondersteuning in nood

Contacteer bij een ongeval eerst de hulpdiensten, maar vergeet ook je eigen organisatie niet. Zij staan je bij waar nodig.
Meer info

Extra info

Deze publicaties, weblinks of educatieve pakketten kunnen je verder helpen bij de verwerking van een tragisch ongeval.
Heel wat organisaties kunnen jou en je vereniging bijstaan wanneer je getroffen wordt door een zwaar ongeval met overlijden.
Na een verkeersongeval zal ook onderzocht worden wie mogelijk een fout heeft gemaakt en eventueel moet opdraaien voor de schade.
Heel wat organisaties kunnen jou en je vereniging bijstaan wanneer je getroffen wordt door een zwaar ongeval met gewonden.
Een ongeval in een jeugdvereniging krijgt soms heel wat aandacht van de media. Hoe ga je daar op dat moeilijke moment mee om?

Veel gestelde vragen: 

 • Kan ik met mijn gsm naar 100 bellen als er een ongeval is op straat?

  Dat kan zeker. Je kan zowel met je gsm als met een vast telefoontoestel bellen naar 100 of naar 112. Via het telefoonnummer 100 verwittig je een ziekenwagen of de brandweer. Bij een ongeval is vaak ook tussenkomst van de politie noodzakelijk (om het verkeer te regelen, de nodige vaststellingen te doen…). Je alarmeert de politie via het nummer 101. Makkelijker, efficiënter en vooral sneller is om alle hulpdiensten te verwittigen via één telefoontje naar het noodnummer 112. Het bellen van dit nummer is gratis (je kan dus zelfs bellen als je geen belkrediet hebt). Ook met een slechte gsm-ontvangst kan je vaak wel nog het nummer 112 bereiken. Je kan ernaar bellen in alle landen van de Europese unie. Hier lees je nog veel meer over hoe je moet reageren in een noodsituatie.

 • Wat doe ik met de rest van de groep als één deelnemer gewond is tijdens een tocht?

  Als één deelnemer gewond raakt tijdens een tocht, duid dan twee begeleiders aan die de verzorging op zich nemen. Kies bij voorkeur voor begeleiders die kennis hebben van eerste hulp. Zij kunnen naar het slachtoffer toegaan, nagaan wat er aan de hand is, het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleren, de hulpdiensten verwittigen als dat nodig is en verdere hulp toepassen (wonden verzorgen, bloedingen stelpen…). Deze begeleiders oordelen ook of verplaatsing van het slachtoffer noodzakelijk is in functie van de veiligheid. Zorg ervoor dat de andere begeleiders de niet-gewonde kinderen verzamelen en naar een veilige plaats brengen. Geef hen zo nodig uitleg over wat er is gebeurd, en wat er nog zal gebeuren. Probeer voor afleiding te zorgen door bijvoorbeeld broekzakspelletjes te spelen. Je kan er ook voor kiezen om, in functie van de ernst van de verwondingen van het slachtoffer en na overleg met de hoofdleiding, de tocht verder te zetten.

 • Wat moet je doen bij een ongeval? En hoe zit dat dan met signalisatie en zo?

  Als je te voet of met de fiets op tocht gaat bestaat de kans dat er zich een ongeval voordoet. Gelukkig gaat het meestal om kleine ongevallen. Soms gebeuren er ook ernstigere ongevallen. Vaak brengt een ongeval chaos met zich mee. Toch is het net belangrijk om rustig te blijven en te proberen de chaos onder controle te houden. Wat je moet doen is daarom samengevat in vier stappen. Deze helpen je om de situatie goed in te schatten en op een gepaste manier hulp te verlenen:

  1. Veiligheid
  2. Vaststellen van bewustzijn en ademhaling
  3. Verwittig de hulpdiensten
  4. Verleen eerste hulp

  Hier lees je veel meer over het reageren in een noodsituatie.

 • Kan je weigeren (of is het verstandig om te weigeren) om de pers te woord te staan na een verkeersongeval?

  Het staat je natuurlijk vrij om al dan niet in te gaan op vragen van de pers. Toch is het vaak beter om zelf te communiceren, zo kan je de informatiestroom mee beheersen. Als groep is het goed één iemand aan te duiden als woordvoerder. Geef geen commentaar zolang er geen perswoordvoerder is aangesteld. Spreek duidelijk af wat wel en niet gezegd wordt in samenspraak met de hoofdleiding, koepelorganisatie en familieleden van de betrokkene(n). Hier kan je nog veel meer tips vinden!

 • Wat is het noodnummer als je je buiten de Europese Unie bevindt?

  Binnen de Europese unie is het noodnummer 112. Buiten de Europese unie is er echter géén standaard-noodnummer: het kan van land tot land verschillen. Informeer je dus vooraf via website, reisgids….

 • Wie is aansprakelijk bij een ongeval?

  Dat wordt bepaald in de rechtbank. Aan de hand van de vaststellingen zal de rechter nagaan of de schade het gevolg is van een fout en wie die fout heeft gemaakt. Heel wat elementen spelen daarin mee. Hier lees je nog veel meer.