Over techniek en vaardigheid

  • Veilig op stap - JNM1
  • Veilig op stap - KLJ1

Heel wat onderdelen van de fiets zijn simpelweg verplicht als je de weg op wil.

Op elke fiets horen twee remmen en een bel. Slecht onderhouden fietsen zullen zuur opbreken tijdens de tocht en kunnen echt gevaarlijk zijn. Controleer dus alle fietsen tijdig voor het vertrek. Er is zeker een ouder of een lokale fietshandelaar die met wat handigheid heel wat snel kan oplossen!

Bestaat de kans dat je bij mistig weer of in het donker moet fietsen, zorg dan op elke fiets voor lichten (wit vooraan en rood achteraan). Wettelijk heeft een fiets ook de nodige reflectoren: wit vooraan en rood achteraan, oranje reflectoren in de pedalen en een witte reflecterende strook over de lengte van de banden achter- en vooraan (of gele reflectoren (minstens twee) in de wielen achter- en vooraan).

Een uitzondering… Racefietsen en mountainbikes moeten geen reflectoren hebben als de zichtbaarheid groter is dan 200 meter. (Let op: Heeft de koersfiets of mountainbike een spatbord, dan zijn reflectoren wel weer verplicht.) Deze uitzondering geldt bovendien niet voor kinderfietsen (met een wieldiameter tot 50 cm).

Ook de vaardigheid van het fietsen zelf bij iedereen van je groep is een absolute must om veilig op weg te gaan.

En neen, niet iedereen kan (goed) fietsen. Dat zijn vaak jonge kinderen, maar ook volwassenen hebben niet altijd geleerd om vlot te fietsen. Zijn sommigen onzeker of merk je met een eenvoudige oefening dat niet iedereen klaar is voor een fietstocht(je), vertrek dan simpelweg niet. Fietsen in het verkeer vraagt echt de nodige vaardigheden!