Op weg

Ook eenmaal op stap vraagt het verkeer de nodige blijvende aandacht. De veiligheid van de groep vraagt begeleid(st)ers om steeds weer de juiste keuzes te maken. ‘Veilig op stap’ wil een houvast bieden over wat (niet) mag of moet, maar evengoed aanbevelingen doen om elke tocht vlot te laten verlopen.   

Kijk Uit!

Alle regels in een filmpje van Kijk Uit! over Veilig Op Stap (27/06/2015). Dankzij FOS en Chiro. Bekijk het filmpje hier!
Meer info

Wegcode 'fietsen in groep'

Waar fiets je in groep? En hoe zit dat met de wegkapitein, oversteken of verlichting?
Meer info

Wegcode ‘stappen in groep’

Hoe stap je in groep zoals de wet dat zegt? Waar moet je wandelen en wat bij oversteken of het duister?
Meer info

Aansturen van een groep

Hoe ga je als leid(st)er om met je groep in het verkeer? Waar let je op en wat mag je niet?
Meer info

De dode hoek

De dode hoek is die ruimte rond een vrachtwagen die de chauffeur vanuit zijn cabine niet kan zien. Blijf er dus uit!
Meer info

Hoffelijk in het verkeer

Hoffelijk gedrag in het verkeer maakt het voor iedereen aangenaam. Laat dus zien hoe het hoort!
Meer info

Over groepsleid(st)er en wegkapitein

Groepsleid(st)er of wegkapitein... mag ik het verkeer regelen? Of zijn er voorwaarden?
Meer info

Preventief in het verkeer

Als leid(st)er kan je heel wat onheil vermijden. Kijk goed uit en hou rekening met het andere verkeer...
Meer info

Extra info

Een dropping is niet zonder gevaar en kan daarom enkel bij oudere groepen. Er gelden bovendien bijzondere regels!
Oudere groepen gaan ook zonder begeleiding op tocht. Maak die keuze altijd héél weloverwogen.

Veel gestelde vragen: 

 • Mag je in bepaalde omstandigheden of onder een bepaalde leeftijd op het voetpad fietsen?

  Inderdaad. Jonge fietsers van jonger dan 9 jaar mogen altijd (en dus ook als er een fietspad is) op het voetpad fietsen. Let op, de wielen van hun fiets mogen een diameter van ten hoogste 500 millimeter hebben, banden niet inbegrepen. Ze mogen natuurlijk ook geen andere weggebruikers in gevaar brengen.

 • Mag ik als leid(st)er van een groep overal met een C3-bordje het verkeer laten stoppen om mijn groep te laten oversteken?

  Dat mag je enkel als wegkapitein bij een groep fietsers. Let op, een wegkapitein is minstens 21 jaar en draagt naast een hesje ook een armband in de Belgische driekleur. Als leider van een groep te voet mag je het C3-bordje mee dragen, maar niet gebruiken om het verkeer stil te leggen. Al blijft het een handig bordje om je groep wandelaars wat extra zichtbaarheid te geven door het bij het oversteken goed hoog in de lucht te steken.

 • Welk eerste hulpmateriaal neem ik best mee als ik op tocht ga?

  Als je met een groep op uitstap gaat, zowel te voet als met de fiets, neem je het best wat eerste hulpmateriaal mee. Een ongeval(letje) is immers snel gebeurd. Denk maar aan een schaafwonde na een valpartij of blaren op de voeten na een lange tocht te voet. De inhoud van een eerstehulprugzak voor op uitstap is in een handige checklist opgenomen. Zorg ervoor dat iedere groep steeds één tas bij zich heeft. Iedere groep heeft het best ook een gsm bij zich, zodat er hulp kan verwittigd worden. Kies voor een rugzak met verschillende zakjes of een heuptasje. Dat is makkelijk te dragen en overzichtelijk.

 • We gaan met onze groep van 10 man op stap en moeten langs een aantal wegen zonder voetpad. Aan welke kant van de weg moeten wij juist wandelen?

  Met tien wandelaars en een leider ben je een groep. Je mag dan dus per twee rechts op de rijbaan stappen (neem niet meer dan de helft van de rijbaan in). Toch raden we aan om, zeker op een drukke weg, links achter mekaar op de rijbaan te wandelen. Links is je zichtbaarheid immers wat groter. Een bocht of een andere hindernis kan er dan weer voor zorgen dat je toch weer het best rechts gaat lopen. Maak je keuze steeds bewust en in functie van de veiligheid van je groep. Let op, links stap je nooit naast mekaar, maar altijd achter elkaar!

 • We zijn met een grote groep op stap en steken over aan een zebrapad. We zijn volop aan het oversteken (een deel van de groep is al over, een ander deel staat nog voor het zebrapad) wanneer het licht op rood springt. Wat moeten we doen?

  Als het licht op rood springt mogen enkel diegenen die zich al op het zebrapad bevinden nog oversteken. De rest wacht tot het opnieuw groen wordt.

 • Mag je ook oranje of gele lichtjes gebruiken als je geen rode of witte hebt?

  De wetgever spreekt over een wit of geel lampje vooraan. Rood blijft rood.

 • Ben je verplicht om alle kindjes van reflecterende hesjes te voorzien?

  Reflecterende hesjes zijn niet verplicht voor groepen stappers of fietsers. Ze zijn wel heel erg aan te raden. Het is aangewezen om iedereen een hesje te laten dragen, zo vermijd je bovendien discussie.

 • Klopt het dat je groep niet groter mag zijn dan 50 personen als je fietst?

  Een groep fietsers mag niet groter zijn dan 150. Toch raden we aan om je groep inderdaad niet groter te maken dan 50. Meer dan 50 mag, maar dan moet je voor verplichte wegkapiteins en begeleidende wagens zorgen.

 • Wandel je nu mee met het verkeer of tegen het verkeer in?

  Kies eerst en vooral altijd voor het voetpad, links of rechts. Is dat er niet? Dan mag je zelfs op het fietspad stappen (met weliswaar voorrang voor fietsers), links of rechts. Moet je de rijbaan op omdat het niet anders kan, dan stap je als individuele wandelaar (tot vijf stappers) links (achter mekaar) en dus tegen het verkeer in. In groep mag je rechts de rijbaan op. Dan stap je met het verkeer mee en wordt je groep ook aanzien als ‘een voertuig’. Je mag dan per twee stappen en tot de helft van de rijbaan innemen. Toch raden we je aan om zeker op een drukkere weg ook in groep links achter mekaar te stappen (behalve als de zichtbaarheid of de veiligheid van je groep anders vraagt).

 • Is een hoofdzaklamp ook voldoende als fietslicht?

  Ja. Verlichting mag ook aan het lichaam bevestigd worden (ook bijvoorbeeld aan een rugzak), maar moet daarbij goed zichtbaar zijn. Zorg er wel voor dat je daarbij niemand kunt verblinden.