Reflecterende hesjes

Onderzoek leert dat automobilisten je met donkere kleren pas op twintig meter in hun koplampen opmerken. Je bent dus, zelfs voor oplettende chauffeurs, zo goed als onzichtbaar. Een wandelaar met kleurrijke en dus opvallende kledij (zoals bijvoorbeeld fluo) wordt al van op 50 meter opgemerkt. Een wandelaar die de kleuren ook aanvult met reflecterende elementen wordt al gezien op 150 meter. Dat is, als het er op aankomt, een wereld van verschil. Kiezen voor kleur en reflectie kan dus je leven redden.

Reken even mee…

Een chauffeur (maar ook wij als wandelaar of fietser) heeft een reactietijd tussen het opmerken van het gevaar en het ogenblik van reageren (zoals het rempedaal indrukken). Bij een alerte persoon bedraagt die tijd ongeveer een seconde (wie moe is of gedronken heeft verlengt die tijd gevoelig…). De reactieafstand is dan weer het aantal meter tussen het zien van het gevaar en het remmen.

Wie 50 kilometer per uur rijdt, ziet zo 15 meter passeren.

De remafstand is dan weer de afstand die een auto tijdens het remmen nog verder aflegt. (Een slecht of nat wegdek, de staat van de remmen en de banden beïnvloeden natuurlijk die afstand.)

De auto van wie amper 50 kilometer per uur reed, schuift bij optimale weersomstandigheden nog 12,5 meter verder. Bij regenweer wordt dat meteen 18,75 meter…

De stopafstand telt alle bovenstaande afstanden op (reactieafstand en remafstand). De chauffeur die aan 50 kilometer per uur rijdt en plots een groep opmerkt, heeft dus (bij droog weer) 27,5 meter nodig om de auto helemaal stil te doen staan. Wie onopvallende kledij aan heeft komt met de twintig meter zichtbaarheid dus levensbedreigend te kort…